Ezért is érdemes a gyerekkori barátságokat ápolni – avagy új lakásbiztosításunk története

Minden évben szervezünk egy nagy-nagy közös baráti kiruccanást valamerre az országban, vagy a környező országok valamelyikében, attól függően hogy jön ki a lépés. Van, hogy síelni megyünk egy teljes hétre, van hogy lábat lógatni valamelyik közeli vízparthoz, de olyan is volt már, hogy a hegyekbe mentünk néhány napra, távol a civilizációtól és internettől. Valaki mindig magára foglalja a szálláskeresést és foglalást, a többi meg már megy magától gördülékenyen.

A társaság alapvetően a gyerekkori haveri körre épül, aztán persze az évek során szépen kiegészültünk mindenki párjával. Így végeredményül egészen szép és vegyes banda lettünk – már ami a foglalkozásokat illeti. Van közöttünk többek között orvos, hentes, bíró, kutyatréner, life coach, exbiztosítós vállalkozó, kreatívos és középiskolai tanár is. Szóval tényleg egészen széles skálát lefedünk, ami az élet különböző területeit illeti. Így aztán szerencsére mindig érdekes témák jönnek elő, na meg persze mindig tanulok valami újat.

A legutóbbi ilyen kirándulás során elég nagy szerencsém volt, mint utóbb kiderült, meglehetősen nagy összeget tudok egy beszélgetésnek köszönhetően megspórolni. Azért mesélem most ezt el nektek, mert szerintem hasznos információ és lehet, hogy ti is csak egy megszokott mókuskerékben vagytok és észre sem veszitek, mennyi pénzt kiszednek a zsebetekből anélkül, hogy ezt valójában nyugtáznátok. Lehet, hogy már sejtitek miről van szó… nem másról, mint a biztosításról.

Az egyik délutáni beszélgetés során előjött ugyanis ez a téma, mint említettem a társaság egyik tagja, Andris, meglehetősen sokáig biztosítózott, úgyhogy tud egyet s mást a témáról. Nem is tudom már miként jött elő a dolog, de utólag már nem is ez a fontos, sokkal inkább az, hogy mi volt a beszélgetés tartalma, lényege.

Az került szóba, hogy ki mikor nézte át utoljára, mit is ír alá évről-évre újra meg újra. Ugyanis minden évben változnak a feltételek és változik a piac is, éppen ezért nagyon is érdemes minden évben újra körülnézni a palettán, mert könnyen lehet, hogy jobb lehetőséget találunk a már meglévőnél. Andris ajánlott is egy oldalt, amit aztán később nagy örömmel vettem igénybe. Ennek az volt az elérhetősége, hogy: https://www.pannonsafe.hu/termekek/lakasbiztositas. Ha nem akartok rá potyára pillantást vetni, most gyorsan összefoglalom, hogy mit is találhattok rajta, vagy hogy miben lehetnek a segítségetekre.

Ahogyan a lakáspiac, a lakásban található ingóságok értéke és a lakásfelújítási költségek is évről-évre változnak, úgy változik éppen ezért a lakásbiztosítások palettája is. Hiszen gondoljatok csak bele, egy napelem, vagy egy teljes nyílászárócsere szigeteléssel mennyit tud emelni egy ingatlan értékén?! Sőt, az is változtathat a már meglévő szerződésen, ha bővül a család, legyen szó kétlábú vagy akár négylábú tagról. A biztosítók éppen ezért már olyan kombinált csomagokat kínálnak, amelyek nem csak egyféle “terméket” biztosítanak, okkal inkább komplexebb, átfogóbb ajánlatokat kaphatunk tőlük, amik több dolgot is magukba foglalhatnak. A teljesség igénye nélkül az alább felsoroltak közül ma már bármelyik elvárható egy biztosítótól, mint kiegészítő szolgáltatás egy lakásbiztosítás mellé:

 • jóhiszemű beengedéssel és besurranással összefüggő lopás térítése
 • napelem és napkollektor problémájának fedezete
 • kerti bútorok fedezete
 • csőtörés okán elfolyt víz árának fedezete
 • nyitva felejtett nyílászárón befolyt víz által okozott károk térítése
 • kívülről való beázás térítése
 • vandalizmus és graffiti okozta károk fedezete
 • tűz nélküli füst és koromszennyezési károk fedezete
 • kisállat vagy háziállat biztosítása
 • gépjármű assistance szolgáltatás
 • kiterjesztett garancia
 • vállalkozási biztosítással való közös kezelhetőség.

Ha ezek közül egyik sem jön szembe, erősen kezdjünk el gondolkodni, hogy rossz helyen járunk.

A továbbiakban pedig olyan gyakori kérdéseket tárgyal a honlap, amik a legtöbb emberben biztos hogy felmerültek életük során legalább egyszer.

Ilyen például tipikusan az, hogy ki köthet biztosítást? Ellentétben azzal a tévhittel, hogy csak a tulajdonos jogosult a lakásbiztosítás megkötésére, bárki köthet ilyen jellegű szerződés, akinek érdeke az, hogy a lakás biztosítva legyen a különböző káreseményekre. Így tehát ez lehet egy résztulajdonos, egy bérlő, vagy elméleti síkon akár egy jófej szomszéd is (nyilván ennyire jófej szomszéd nem létezik).

A következő gyakori kérdés az, hogy milyen időtartamra lehetséges a lakásbiztosítás megkötése? A lakásbiztosításokat általában határozatlan időtartamra lehet kötni, ez azt jelenti, hogy nem kell egy lejárati dátumot megvárni, hogy esetlegesen felmondhassuk. Azonban az is igaz, hogy elállni az újraszerződéstől csak a fordulónapot megelőző egy hónapot megelőzően van lehetőségünk, tehát résen kell lenni, ha váltani szeretnénk.

Sok emberben az is felmerül – teljesen érthető módon – hogy mégis mekkora a helyes, reális biztosítási összeg? Itt szoktak sokan abba a hibába esni, hogy az ingatlan piaci árát veszik alapul. Ez helytelen, ugyanis egy esetleg káreset után nem ez lesz a mérvadó, sokkal inkább az, hogy mennyiért fogjuk tudni újjáépíteni a házat. Tehát a becslésnél is azt kell figyelembe venni, hogy mi az az összeg, amelyből újra fel lehetne húzni az ingatlan, ha például ne adj isten leégne. Az is nagyon fontos emellett, hogy ez az összeg túl alacsony se legyen, mert ha megtörténik a baj, a biztosító csak a szerződésben megírtak szerint fog fizetni. Ha pedig ez az összeg – az éves díjból való spórolás céljából – alul lett kalkulálva, hiába van nagyobb kár, a biztosító nem fog többet fizetni a papíron szereplő összegnél.

Erre egyébként van egy online kalkulátor is a honlapon, amivel a sok felesleges szócséplés helyett tényleg a számok beszélhetnek. Érdemes mindig megnézni egy ilyet, mert egyből megmutatja, hogy amit jelenleg fizetünk valami nagynevű régi biztosítónál az mennyire áll messze a reális valóságtól…

Amit tényleg fontos szem előtt tartani az az, hogy a szerződési évfordulót megelőző 30 napig van lehetőségünk elállni a szerződés meghosszabbításától, éppen ezért fontos, hogy képben legyünk ezekkel a fontos dátumokkal, különben megint várhatunk egy évet.

Az én esetemben egyébként az lett a dolog vége, hogy hazaértem, megnéztem dátumokat és a lehetséges alternatívát és majdnem leestem a székről. Éves szinten több tízezer forintot spórolok meg, ráadásul plusz szolgáltatásokra is szert tettem az új biztosításomnak köszönhetően és nem kell attól sem tartanom, hogy baj esetén szarban hagynak, mert jól leinformálható a cég.

Szóval ha rám hallgattok, átnézitek ezeket a lehetőségeket, mert nem kis pénzeket lehet rajta megfogni. Mióta ezekből sem kell a Marika nénihez bekopogtatni, hogy csókolom, biztosítást szeretnék, valahogy érezhetően lejjebb mentek az árak, csak szemfülesnek kell lenni és mindennek jól utánanézni a neten. Persze az sem hátrány, ha az embernek van egy bennfentes barátja, aki felhívja erre a figyelmét, de most felhívtam én a figyelmeteket. A pannonsafe.hu oldalát jó szívvel ajánlom, na meg persze Andris is – talán az ő szava egy kicsivel többet nyom a latba. Minden logikusan, érhetően és egyszerűen szerepel rajta és tényleg csupa olyan dologgal foglalkoznak, ami neked is eszedbe jut, aki most ezt a cikket olvasod. Úgyhogy jó keresgélést, legyél up-to-date lakásbiztosításban is!