Kikapcsolódás egy nem szokványos környezetben

A férjemmel egyéni vállalkozók vagyunk, és mivel nincs nagy tapasztalatunk még e téren, eléggé stresszes a munka mindkettőnk számára. Az elmúlt időszakra ez különösen igaz volt, így mindketten éreztük, hogy szükségünk van némi pihenésre. Így hát szabaddá tettünk egy hétvégét, és azt terveztük, hogy elvonulunk vidékre, távol a város minden zajától. Keresgélni kezdtem az interneten, hátha találok valami olyan fogadót, ami minden igényünknek megfelel. Találtunk is a hegyekben egy olyan szállást, ahol még térerő sincs, annyira messze van a civilizációtól! Nekünk ez pont tökéletes volt, mert így még az esélye sem volt meg annak, hogy véletlen munkával foglalkozzunk, hiszen ahhoz elengedhetetlen, hogy legyen térerő. Nagyon vártam már az indulás napját, de szerencsére gyorsan el is jött, hiszen annyi munkánk volt, hogy észre sem vettük, mennyire szalad az idő. Persze nem panaszkodok, hanem inkább hálás vagyok, hogy azt tudjuk csinálni, amit szeretünk, és ráadásul a megélhetésünket is biztosítja. Ezt nem mindenki mondhatja el magáról.

Mivel a hegyekbe mentünk, sok meleg ruhával készültem a kiszámíthatatlan időjárás miatt. Ahogy utaztunk a szállás felé, volt időnk csodálni a természet szépségét. Az utazás rugalmassága miatt az autó mellett döntöttünk, mert ott nem volt semmilyen korlátozás sem szabályzat miatt, sem pedig saját erőbeli határok miatt, mint például, ha busszal vagy vonattal utazik az ember. Egy autóba befér egy akármekkora bőrönd vagy sporttáska, és nem kell amiatt aggódni, hogy az embernek esetleg végig kellene cipelnie az egész városon. Ahogy kocsikáztunk, a férjemmel arról beszéltünk, hogy az itt élő emberek mennyivel közelebb élnek a természethez, a gyökereikhez, mint mi, törzsökös belvárosiak. Valójában ha mindenki így élne, abszolút semmi gond nem lenne a klímaváltozással és a globális felmelegedéssel, hiszen ezek az emberek tisztelik azt, amit adott nekik az anyatermészet, és harmóniában élnek vele. Nekem mindig is nagy vágyam volt, hogy egy ilyen helyen élhessek, de sajnos anyagilag ez jelenleg nem lenne kivitelezhető.

Egy igen hosszú autóút után, amikor megérkeztünk a szálláshoz, eléggé meglepődtünk, ugyanis nem tudtuk, hogy ez a fogadó annyira környezetbarát módon működik, hogy még az energiaellátásukat is napelemekkel oldják meg. Bemutatkoztunk a fogadó házaspárnak, akiké a szállás volt, és körbemutattak mindent. Beszéltek a napelemekről is, és azt tudhattuk meg, hogy ők nem függenek semmilyen szolgáltatótól, mindent a saját napelemes rendszerük keretein belül oldanak meg. Mivel a férjemmel már korábban felmerült bennünk a korszerűsítés ötlete, arra kértük a kedves házaspárt, hogy kicsit meséljenek arról, hogyan sikerült ezt megvalósítaniuk.

Megtudtuk, hogy ők sem voltak anyagilag olyan helyzetben, hogy önerőből meg tudták volna valósítani a dolgot. De tudták, hogy valahogy meg kell oldaniuk, hiszen egyrészt nehézkes volt elérni, hogy bármilyen szolgáltatótól áramot tudjanak szerezni olyan magasba a hegyekbe, másrészt a vendégház fő profilja az, hogy természetközeli módon működnek. Mi lehetett volna más kézenfekvőbb, mint napelemes rendszerrel felszerelni a házat? Pont az olyan helyzetben lévőknek találták ki segítséget, mint a fogadó házaspár. Ugyanis létezik pályázat napelemre, aminek az a célja, hogy akik hasonló ambíciókkal rendelkeznek, de kellő saját forrással nem, meg tudják oldani a korszerűsítést. Ezzel szeretnék növelni a lakosságban a hajlandóságot az iránt, hogy minél többen válasszák a napelemekkel történő energiafelhasználást.

Mint azt mindenki tudja, a klasszikus értelemben vett pályázatok úgy zajlanak, hogy kihirdetik a pályázatot, amire több jelentkező van, és a végén kiderül, hogy ki nyerte el. Nos, a napelem pályázatok esetében ez nincsen így, hanem egy kicsit másabb a helyzet. Itt különböző feltételeknek kell megfelelnie a pályázóknak, és ha ezek teljesülnek, illetve nem állnak fenn a kizáró okok sem, gyakorlatilag megkapják a hitelt. Ennek összege legfeljebb 10 000 000 Ft, de legalább 500 000 Ft lehet. Pályázhatnak a magánszemélyek mellett társasházak is erre a korszerűsítési támogatásra. A feltételek pedig többek között a következők: a pályázó személynek nagykorúnak és cselekvőképesnek kell lennie, emellett pedig rendelkeznie kell magyar adóazonosító számmal is. Annak, aki igényelni szeretné a támogatást, a felújítani kívánt ingatlannak az állandó vagy ideiglenes lakhelyéül kell szolgálnia, és tulajdonnal vagy résztulajdonnal kell rendelkeznie az adott épület felett.

Kizáró oknak minősül, ha valaki a KHR listáján rossz adósként szerepel, és ha az igazolt jövedelme nem fedezi a havi törlesztőrészleteket. De az sem elfogadható, ha valakinek a kérelem benyújtásának időpontjában több, mint 60 napon túli közüzemi tartozása és 149 000 Ft feletti adótartozása van. Az is kizáró ok, ha valaki a szükséges feltételeket mesterségesen teremtette meg. Fontos információ az is, hogy legalább az elnyert támogatás 10% – ával kell rendelkezni, ez az önerő.

Mielőtt az ember belevágna egy ilyen nagyszabású projektbe, jól meg kell gondolnia a lehetőségeit. Ez egy hosszútávú beruházás, nem pedig egy rövidtávú dolog, hiszen az embernek minden hónapban egy adott összegű törlesztőrészletet fizetnie kell. A házaspár elmondása szerint nem volt egyszerű meghozni a döntést, hiszen bár akkor jól ment a vendégházuk sora, tisztában voltak vele, hogy ez a helyzet bármikor megváltozhat. De tudták, hogy hosszútávon csak így biztosíthatják a megélhetésüket, így szigetüzemű rendszerre ruháztak be. Röviden összefoglalva ennek az a lényege, hogy a megtermelt energiát akkumulátorokra töltik, és innen hasznosítják. Így nem kell függeniük semmilyen szolgáltatótól, viszont vannak veszélyei is a dolognak, hiszen sokkal jobban ki vannak téve a természeti viszontagságoknak.

Mivel ez a pályázat csak a háztartási áramfogyasztást fedi le, egy kis számolást kell végezni, hogy pontosan mennyi áramot is fogyasztunk egy bizonyos idő alatt. Bár ez bonyolultnak hangozhat, valójában nem az. Ha nagyon nem megy a dolog, szakértő segítségének igénybe vételével könnyen meg lehet állapítani, hogy pontosan mennyi is az az annyi. Ezt a fogadó házaspár meg is tette, és ennek megfelelően pályáztak a támogatásra. Azt is megtudtuk, hogy nem érdemes magasabb összegre pályázni, mint amennyit a teljesítmény indokolna, hiszen úgysem lehet elkölteni másra. Miután elnyerték a támogatást, jött a gyakorlati megvalósítás, amit elmondásuk szerint már nagyon élveztek. Hiszen öröm volt nézni, ahogy a vendégházra egyre csak települnek a napelemek, és ezzel egyidőben teremtődik meg annak a lehetősége, hogy átváltsanak egy zöldebb életmódra.

Nagyon tartalmas és pihentető néhány napot töltöttünk el a hegyekben a férjemmel, és tökéletes volt arra, hogy kicsit kiszálljunk a hétköznapok mókuskerekéből. Ráadásul arra is jó volt, hogy komolyabban átbeszéljük ezt a napelemes dolgot, hiszen már egy ideje felmerült közöttünk, hogy mi lenne, ha napelemeket szereltetnénk fel mi is. Eddig az volt a hátráltató tényező, hogy nem volt rá elég pénzünk, de így, egy támogatás segítségével már ez sem jelenthet akadályt.