Kíváncsi vagy, 4 kw napelem mire elég a tanyán?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok a párommal, hogy vidéken alakíthattuk ki a közös életünket. Neki is volt egy kis spórolt pénze, én pedig örököltem egy kisebb tanyát az Alföldön, ezért úgy döntöttünk, leköltözünk. Hátrahagytuk a nyüzsgő, budapesti életünket, és új életet kezdtünk vidéken. Azt kell, hogy mondjam, egyelőre egyáltalán nem bántuk meg. Fiatalon persze jól tud jönni, hogy közel vannak az üzletek. Nem kell sokat sétálni ahhoz hogy az alapvető élelmiszereket, szükségleteket beszerezhessük magunknak. Az is nagyon kényelmes, hogy fantasztikus a közlekedés, tényleg bárhová eljut az ember tömegközlekedéssel. Még ha olykor kicsit hosszabb időbe telik is. Mégis, egy idő után idegesítővé tud válni, hogy túl sokan vannak az utcán. Óriási a tömeg reggel a metrón, vagy hétvégenként a bevásárló központban.

Amíg a fővárosban éltünk, azt éreztük, hogy folyamatosan rohanunk mindenhová, egy hatalmas sietségből állt gyakorlatilag az egész életünk. Egy idő után mindketten csöndre és nyugalomra vágytunk, így adta magát a lehetőség, hogy leköltözünk vidékre. Nagyon szeretünk az Alföldön lakni. Van egy csodaszép kis házunk, kis kerttel, saját veteményessel, magunknak termesztjük a szükséges zöldséget, gyümölcsöt. Amin pedig legutóbb kezdtünk el gondolkodni, az az, hogy mi lenne, ha a saját energiafogyasztásunkat is valamiféle alternatív módon próbálnánk meg kitermelni? Ezért utána néztünk a lehetőségeknek, és úgy döntöttünk, mi a napenergia felhasználásba fogunk belefektetni. S hogy mik a mi tapasztalataink? Hadd osszam meg veletek!

Mi egy 4 kw-os teljesítményű napelemes rendszert rendeztünk be a tanyánkon. És hogy ez a 4 kw napelem mire elég nekünk? Ez gyakorlatilag az éves energiafogyasztásunkat ellátja, amely kb. 4,5 kw körül van. A telepítéshez és a szükséges teljesítmény meghatározásához szakember segítségét vettük igénybe természetesen. Azt egyikőnk sem vállalta volna, hogy hasra ütés szerűen meghatározzunk egy számot, hiszen egyikőnk sem energetikai szakember. Ezért ezt inkább egy hozzáértő segítségre bíztuk.

Kérdésünkre válaszolva, hogy 4 kw napelem mire elég a tanyánkon, a szakember azt válaszolta, hogy ez gyakorlatilag az éves elektromos áram fogyasztásunkat fedezi. Megkérdezte azt is tervezzük-e valaha bővíteni az elektromos áram rendszerünket a tanyán? Ha ugyanis ilyesmibe vágnánk a fejszénket később, akkor azzal is számolni kell, hogy azt már nem fogja tudni ellátni a 4 kw-os napelemes rendszer. A szakember szerint érdemes ezt már a telepítés elején meghatározni, később ugyanis a rendszer bővítése igen sok költséggel járhat. Mi azonban úgy gondoltuk, ez elég lesz arra, hogy megfelelő ellátást biztosítsunk az életünkhöz, így megelégedtünk a 4 kw-os teljesítményű rendszerrel is.

A szakember szerint a mi fogyasztásunk egy megközelítőleg átlag fogyasztás, így ha ti is hasonló értékekkel rendelkeztek, számotokra is elég lesz a 4 kw napelemes rendszer telepítése.