Nyílt és zárt végű lízing különbség – a tanyán nyugodtan átgondolhatod

Nemrégiben rátaláltunk a flottakezeles.hu oldalra, ami rendkívül meglepő módon flottakezeléssel foglalkozik. Az ő segítségüket kértük abban, hogy a cégünk gépjárműparkja tökéletesen legyen ellátva. Nem mondhatom, hogy csalódtunk. Kifejezetten örülök, hogy rájuk találtunk, de nyilván érthető, ha ilyenkor szeretne aludni párat az ember, mielőtt szerződést köt. Mi is így voltunk ezzel. Fontos számunkra, hogy nyílt és zárt végű lízing különbség ne okozzon bajt a cég számára.

Nyári időszak volt, pont a nyaralásra készülődtünk a családdal. Nem is tűnt rossz ötletnek tehát, hogy a nyaralás során gondoljam át az új szituációt. Sokan szeretik az aktív pihenést, és alapvetően ezzel a mi családunk is így van, mégis kivételesen most lustálkodni szerettünk volna a természet közelében. Ehhez pedig találtunk egy tökéletes helyet, egy kis tanyaszállót, ahol nem csak a növények közelében lehetünk, hanem még a reggeli kakaskukorékolást is hallhatjuk. A gyerekek miatt külön pozitív, hogy mindenfelé szaladgálnak az állatok, és emiatt összebarátkoznak velük, megismerik őket.

Viszont térjünk vissza az eredeti témánkhoz, ami nem más, mint a nyílt és zárt végű lízing különbség. Tudtuk, hogy nem foglalkozik ilyesmivel a FLOTTAUTO Lízing Kft, mégis szerettük volna megismerni az ő álláspontjukat a fentiekkel kapcsolatban, és az alapján dönteni. Pont ezért kellett átgondolnunk, hogy mennyire ragaszkodunk akár a nyílt akár a zárt végű lízinghez, és mennyire vagyunk rugalmasak azzal kapcsolatban, hogy operatív lízingre váltsuk az eredeti elgondolásunkat.

Miért kellett a nyílt és zárt végű lízing különbség témáját ennyire átgondolni?

Alapvetően nyílt végű lízingben gondolkodtunk, hogy a későbbiekben meg tudjuk vásárolni az autókat, amiket használunk. De felmerült problémaként, hogy ez nem a legbiztonságosabb módja a lízingelésnek, ezért is kell ezt jobban átgondolnunk. Megéri-e számunkra a rizikó, hogy akár vizsgálatot indítson ellenünk a NAV, vagy inkább nem keresünk új céget, hanem megelégszünk az operatív lízinggel is.

Utóbbit választottuk végül, mert egyáltalán nem hiányzott nekünk a vizsgálat, és úgy alapból is belegondoltunk abba, hogy nem feltétlen kell nekünk megvenni az általunk lízingelt autókat, mert utána az számunkra is csak plusz kiadás és macera. Jó az, ha egy cég intézi nekünk a papírmunkát, a szervizt és minden egyebet, ami az autózás járulékos teendőit illeti.

Mindenesetre leírom nektek, hogy mi a is a nyílt és zárt végű lízing különbség: a nyílt végű lízing szolgáltatásnak, a zárt viszont termékbeszerzésnek minősül. Emiatt más adózás vonatkozik rá. Ez pedig azt jelenti, hogy a nyílt végű lízing hamarabb szemet szúr a NAV-nak. Legalábbis abban az esetben mindenképp, ha a szerződés lejártakor piaci áron alul szeretnénk megvásárolni a lízingelt autót. Nem mindegy tehát, hogy mit választunk. Gondoljuk meg alaposan, hogy amit szeretnénk, milyen kockázatokkal is jár.

Ha a lízinggel kapcsolatban vannak kérdéseitek, akár egymás közt is megbeszélhetitek, de van egy stabilabb ötletem. Látogassatok el a flottakezeles.hu oldalra! Ott megtudhatjátok a legfontosabb információkat az autó lízingről, és még a kiskapukra, számotokra hátrányos lehetőségekre is felhívják a figyelmet.

A piaci értéken aluli vásárlást a NAV szigorúan veszi, ezért ha nincs egy elképesztően jól megfogalmazott szerződésetek, inkább hagyjátok! Mi arra jutottunk, hogy nem érdemes ekkorát kockáztatni. Saját nyugalmunk érdekében a FLOTTAUTO Lízing Kft-t választottuk, és nem bántuk meg! Nem ajánlanám ezt a céget és a szolgáltatást, ha nem remélnék tőlük én is fantasztikus együttműködést, ahogyan az eddigiekben is tapasztaltuk.

Mindenesetre inkább bízzatok a saját szemetekben és az ítélőképességetekben, csak azután döntsetek ilyen fontos témákban. Megfontolt döntés a legjobb döntés.