Tökéletes csapatépítő tréning a Balatonon, ha unod az irodát

Már május van, ami azt jelenti, hogy az év lassan a feléhez közeledik. Sok mindent történt ebben a fél évben, de lassan minden kezd visszatérni a normális kerékvágásba, megnyitnak a strandok, újra lehet majd rendezvényeket tartani és elhagyhatjuk az otthonainkat, nem csak akkor, mikor munkába szeretnénk menni.

Elég zavaros volt ez az első félév, és szerintem az év eseményei csak még jobban indokolttá teszik a csapatépítő tréningek mielőbbi megrendezését.

A csapatépítő tréning lényege, hogy jobban összekovácsolja a csapatot. Talán sosem volt nagyobb szükség rá. A legtöbben otthonról dolgoznak mostanában, a munkahelyi kapcsolatok kihűltek, sokkal kevesebbet kommunikálnak így egymással a kollégák, szigorúan csak munkaügyben keresik fel egymást. Ez pedig hosszútávon a romló munkamorálhoz vezethet.

Hogyan dolgozzunk hatékonyan olyan emberekkel, akiket nem látunk, akikkel nem beszélünk? A home office nehezíti az együtt dolgozást, a kommunikációt. Ahelyett, hogy a másik asztalához sétálnánk, vagy kellemesen elcsevegnénk a liftre várva, most meg kell küzdenünk a technológiával. Vagy telefonon vagy e-mailben, vagy különböző videóhívásokon keresztül beszélhetünk egymással, de ez egy munkahelyen sokkal korlátozottabb, mint az élőben történő beszélgetés. Az ilyen videokonferenciák és telefonhívások ugyanis lekorlátozódnak a munkával kapcsolatos témák átbeszélésére, így mondhatni elhidegülnek egymástól a kollégák.

Amint feloldják a kijárási korlátozásokat, amint lesz erre lehetőségük a cégeknek, indokolt egy jó csapatépítő tréning megszervezése.

És mi lenne erre a legideálisabb hely? A csapatépítő tréning elsősorban a szórakozásról szl. A legjobb,ha játékos feladatokkal, egyéb, közösen megoldandó problémákkal szembesülnek a csapatok, a kollégák, és azokat együtt oldják meg. Fontos, hogy szórakozzanak az emberek, hogy együtt közös élményeket szerezzenek, hogy jobban megismerjék a másikat.

Amikor csapatépítőt szerveznek a cégek, sokszor hajlamosak a vezetők egy kicsit szakmai irányba elbillenteni a dolgot. Pedig ezeknek tényleg az lenne a lényege, hogy az irodán kívül, egy teljesen más közegben szórakozzunk, együtt. Itt nem számít, hogy ki milyen pozícióban dolgozik, sokkal jobban megismerhetjük egymást, a közös élmények pedoig segíteni fognak később a közös munkában is.

A tökéletes helyszín

A csapatépítők szervezői rengeteg helyszín közül választhatnak országszerte, hiszen rengeteg cég van, akik kifejezetten csapatépítőkkel foglalkoznak, akiknek a fő profiljuk a csapatépítő játékok szervezése. Ezek közül viszont ki kell választanunk a legjobbakat. Eleve ki kell találnunk, hogy milyen jellegű csapatépítőt szeretnénk.

Sok cégnél láttam, hogy annyiból áll az egész, hogy elmennek enni valahova, majd elmennek talán egy szabaduló szobába, és meg is volt a csapatépítő. A másik véglet pedig az evezés, vagy hasonló intenzív sportolás.

A csapatépítőket úgy kell megszervezni, hogy a résztvevők maximálisan élvezzék, hogy az Ő igényeiknek a legjobban megfeleljenek a programok.

Az én ajánlatom, ha csapatépítő játékok szervezéséről van szó, a balatonpro.hu.

A Balaton egy igen népszerű hely a kikapcsolódáshoz. A legtöbb ember számára nem ismeretlen maga a tó, a Balaton. Általában egy nagyon jó érzéssel, jó emlékekkel párosul maga a Balaton, hiszen szinte mindenki járt már az ország legnagyobb tavánál pihenni.

A helyszín ismerete és a hozzá kötődő pozitív emlékek, érzelmek növelik a részvételi kedvet.

A Balaton pedig nagyon sokszínű kikapcsolódási lehetőséget nyújt. A balatonpro több előre megírt forgatókönyvvel rendelkezik a csapatépítésekhez, de teljesen rugalmasak és beépítenek egyéni kéréseket is a programok közé. Náluk lehetőség van arra, hogy a csapat együtt vitorlásozzon, kikapcsolódást nyújt a tó közepén, de közben aktívan részt lehet venni a vitorlás hajó irányításában is.

A csapat összetételétől függően akár SUP deszkákkal szervezett ügyességi versenyeken is részt lehet venni. Nyilván ez attól függ, hogy milyen emberek dolgoznak egy helyen, hogy mennyire szeretnének részt venni ebben. De ezek az ügyességi és gyorsasági versenyek garantáltan jó szórakozást kínálnak a résztvevőknek. Persze ehhez az is szükséges, hogy meleg legyen a víz és jó idő legyen.

A kültéri szórakozási lehetőségek között megtalálható itt a sárkányhajózás, az evezés illetve a quad túra is a vízi sportok mellett. Persze nem kell feltétlenül sporttal tölteni a csapatépítőt, ugyanis rossz idő eseté beltéri programokat is kínál a balatonpro.hu csapata. A beltéri programok nem csak rossz idő esetén jöhetnek szóba, hanem mondjuk egy munkával, konferenciákkal töltött hétvége esetén kikapcsolódásnak is megfelel.

A balatonpro profi csapata szerintem minden cégnek össze tud állítani egy olyan személyre szabott csapatépítő tréninget, ahova szívesen elmennek a unkatársak, legyen szó egy vitorláshajó vezetéséről, egy SUP versenyről, evezésről vagy sárkányhajózásról, esetleg egy quad túráról. A víz szerelmesei garantáltan élvezni tudják ezeket a programokat, de ha a munkatársaink inkább nyugodtabb programokra vágynak, akkor a beltéri csapatépítő tréning lehet a megoldás.

És honnan tudom, hogy ennyire jó a csapatépítő tréning a Balatonon? Mielőtt még teljesen beleszerettem a tanyasi életbe, én is egy multinál dolgoztam, én is részt vettem csapatépítőkön, és nekem is mindig azon kellett agyalnom, hogy hova menjünk, hogy mindenki élvezze.

Szerintem az egyik legjobb taktika, ha az irodai környezetet teljesen megváltoztatjuk és valahova a természetbe megyünk, nyáron pedig kifejezetten jó döntésnek bizonyulnak a vizes programok. Én már részt vettem a balatonpro által szervezett rengeteg csapatépítő tréning egyikén, én már vitorlásoztam, részt vettem a SUP versenyeken is.

Imádtam a programokat, a szervezést, nagyon jól éreztem magam itt és megfogadtam, hogy legalább egyszer vissza fogok még jönni ide. Nagyon jó volt az irodán kívül tölteni a napot, a vízben szórakozni a többiekkel, együtt megoldani különböző ügyességi feladatokat. Sokkal közelebb kerültünk egymáshoz, le tudtuk vezetni a feszültséget egy csodás környezetben. Sokkal gördülékenyebben ment később a közös munka, a mi esetünkben a csapatépítő tréning elérte a kívánt hatást, egy igazán jó csapattá kovácsolódtunk.

Sokkal jobban szeretem az ilyen, sportos programokat, mint egy közös ebédet, vagy irodai pizzázást. Akkora sikere volt a mi csapatépítőnknek, hogy később más részleg is a balatonpro csapatát választotta a teambuilding megszervezésére, és mindenki nagyon jól érezte magát.

Jó néha otthagyni az irodát és egy ilyen szokatlan helyzetben együtt dolgozni teljesen más jellegű feladatokon. Rengeteget nevettünk egymás és a saját bénázásunkon, sikerült kiadnunk magunkból a feszültséget és sokat beszélgettünk együtt, szerintem sokkal közelebb sikerült kerülnünk egymáshoz így, az irodai környezeten kívül, a Balaton mellett.

A friss levegő, a mozgás, a sport amúgy is jót tesz és voltak olyan kollégáim, akik szerintem ezen a csapatépítőn kívül egész évben nem mozogtak semmi mást, és évi egy alkalommal még jót is tesz, ha sportol egy kicsit az ember.

Alig várom, hogy jobb idő legyen és ha nem is biztos hogy csapatépítő tréning keretein belül, de végre újra ellátogathassak a kedvenc magyar tavamhoz, a Balatonhoz.