Vidéki magyar hotelben jött meg a kedvem a hostesskedéshez

Valahogy idén nyáron ez tetszett a legjobban, pedig jártunk Szlovéniában, Horvátországban is. De egy kis szalai hotelecske ellopta a szívemet! Az volt a legjobb – szeretem a hazait. És annyira kedves volt ott mindenki a személyzetből!…

Én, angol szakosként mindig azon gondolkodtam, hogy hogyan kamatoztassam valahogy máris a nyelvtudásomat legalább, mert még három félévem ugyan hátravan az egyetemből, de már dolgozni szeretnék valamit! Egyetemistaként (ha ti még nem vagytok azok) érezni fogjátok, csak mondom, hogy az ember fia/lánya hajlamos gyakran dologtalannak érezni magát. Nekem például pénteken egyáltalán nincsenek is óráim. Ezeken a napokon, rövid idő alatt egy itteni hotelben takarítottam, de aztán rájöttem, vannak jobb diákmelós lehetőségek is ennél.

Keresgéltem, keresgéltem, rámentem a hostess diákmunka budapest kulcsszavakra is, és ekkor futottam bele a TopiWork nevű oldalba. Na ott aztán megnyílnak a kapuk minden irányába….

Ez a netes keresés volt egy új szintre való belépő nekem is. Itt szereztem végül nekem való jól fizető állást, ahol elvárás volt az angoltudás, a “hostess diákmunka budapest” vonalon elindulva tehát. És tényleg végre jó fizut kapok – ezt úgy tudjátok leellenőrizni ti is, hogy magán a topiwork.hu oldalon megnézitek, milyen összegeket írnak az állások alá . A munka pedig olyan, amit folytathatok a nyári szünet elkezdésével is. Itt ugyanis egyáltalán nem olyan melók vannak, ahol eleve diákmunkásként tekintenek rátok, ha állást keresnétek ebben az életkorban. Ez egy magasabb szint. Olyan helyekre mehettek majd, amik csak a szerződéskötés időpontjában tulajdonítanak annak jelentőséget, hogy ti csak amolyan kis nebulók vagytok, utána viszont: komoly munka, komoly bér.

Klímakarbantartó vagy termékmenedzser gyakornok? – eléggé sokszínű a kínált munkák jellege is a Topiwork.hu-n. Nem csak egyetemisták keresik őket, és vannak fizikai munkák is. De összességben azért a munkák többségénél a szakmai fejlődés esélyét is meg szeretnék adni, nem pedig csak a zsebpénzszerzésre ösztönöznének. Ennek oka, hogy a Topi összetettebben gondolkodik másoknál, ami a weboldalukon is meglátszik. Van ugyanis egy csomó írásos anyaguk még a kínált munkák mellett, amivel támasztékokat adnak a munkavállalás világában való eligazodáshoz. Ahogy írtam, komoly szinten. Nem egyszerűen csak egy rendszerbe szedett állás-adatbázis, vagy munkakeresési prospektus ez a honlap. Hanem egy jó indulópont a fiataloknak az élet nagybetűs menedzseléséhez. Illetve annak megtanulásához. Mert minden kezdet nehéz és általában a kezdet pont a legnehezebb mindenkinek. Ők a karrierbeindításra is gondoltak – olyan cégeknél is fogunk tehát állásajánlatokat találni, melyek nem csak könnyen pótolható, betanított munkát kínálnak. Hanem olyan dolgokhoz is keresnek embereket, olyan állásokhoz is vadásznak tehetséges fiatalokat, amikre hosszabb talán a betanítás, de hosszan is betöltendő, kulcsfontosságú álláspozíciók ezek.

A cégeknek nagy előny, hogy már a “diákmunka” időszakában megismerhetik, hogy egyes diákok közül ki a talpraesettebb, kivel érdemes hosszútávon együttműködni. És, hogy miért írom most mégis, hogy “diákmunka”? A speciális foglalkoztatotti- és adószabályok miatt, amiktől egyedül a fizetésetek lehet nagyobb, más eltérés nincs. Azonban a Topiról még az is elmondható, hogy ez egy klasszikus szolgáltatói oldal, nem valami nyers és lélektelen valami. Ti mikor kezdtétek észrevenni, hogy a régi, felülről lefelé diktáló modellt leváltja egy mindenben készséges, új szemlélet? Na, a Topira ez utóbbi a jellemző. A kollegialitás, és az, hogy mindenben partnerek próbálnak lenni. Konstruktívak, a mi érdekünket nézik, próbálják megnyerni és megtartani a szimpátiánkat. Egy szinten állunk, nem pedig valaki alá van rendelve valakinek. Emlékeztek még, milyen volt a régi időkben egy-egy “tanulmányi osztály” mondjuk? Sok korabeli magyar filmben látható az a miliő. Hát köszönöm, a Topi az már más világ!

Ebből az utóbb emlegetett gyakorlatból mi úgy profitálunk, hogy tényleg a kényelmünkre téve levesznek egy csomó terhet a vállunkról, hogy érezzük, a tenyerükön vagyunk hordva. Alig van tennivalónk egy állásra jelentkezéskor, mégis nagyon sokat nyerhetünk az egésszel. Ahogy írtam, ha olvassuk mondjuk a blogjukat, szakmai és elvontabb segítséget is adnak nekünk. Felkészítenek egy interjúra mondjuk, leírják, hogy ha nem is most, de akár a jövőben, ha állásinterjúkra járnánk, akkor mikre ügyeljünk, stb. Segítenek a továbbiakban is előnybe kerülni ilyen szituációkban, és nem csak addig figyelnek ránk, amíg általuk keresünk diákmunkákat. Hanem ők is nevelnek kicsit, mint az egyetem. Kapunk szinte egy újabb tanárt a sok mellé, de ez a “tanár” különlegesebb lesz a többiénél. Ezt jelenti a elhivatottság!

Na, de mit írnak konkrétan az interjúhelyzetekről, amiből én is profitáltam, amikor “hostess diákmunka budapest” típusú melóra, melókra jelentkeztem? És hogyan könnyítik még ezt is meg pluszban (az interjúztatást)?

Nos, velük lehet szerencsénk van, mert hogy ők maguk interjúztatnak és ők küldik az önéletrajzunkat is el egy céghez, de, ha mi mennénk interjúzni, hát a következőket javasolják: Ne késsünk el! A mindenek előtti első benyomás az talán ez. Ha már az első “találkára” sem érünk oda időben, mégis mit fognak gondolni rólunk?! Egyértelmű… Aztán írják a Topi blogján, hogy kiemelten fontos a nyelvi kommunikáció, de amellett a nonverbális is! Ha tudunk, figyeljünk ezekre. Felhoznak olyan példákat, hogy mit jelentenek a keresztbe tett kezek, stb. A jókedv mindig a magabiztosságot sugallja, szóval nem szerencsés levertnek lenni, vagy annak látszani. Ez is nagyon logikus. Üres toposznak tűnik, de valamiért feltételezzük mi is, hogy aki boldog és jókedvű, az jól kézben tartja a dolgokat és tudja menedzselni az életét. És akkor mást is bizonyára képes lesz kézben tartani, a rá bízott munkáknál, nem? Ebben a blogposztban is külön kiemelik az illemet, az illedelmességet. De ennek az utóbbi dolognak például még egy másik blogposztot is szenteltek. Írnak a motivációs levélről (úgy értem, a blogposztok során), a munkahelyi etikettről, az önfejlesztés fontosságáról. Egyfajta menedzsere is lehet a Topi tulajdonképpen a fiatalkorunknak. Amikor minden ilyet elsajátítunk, hogy aztán rendben menjen.

És, ezek után miket írnak a cégeknek? Nos, felvilágosítják őket is az oldalon, hogy számukra mik a diákmunka legnagyobb előnyei. Járulékkedvezmények igénybevétele például, bérszámfejtés alóli mentesülés, rugalmasság, a hosszútávra alkalmazás potenciálja is akár. A Topi iskolaszövetkezete számlát állít ki a foglalkoztatásról, ami szintén elszámolható. Pozitív ismertség a hatóság szemében, meg ilyenek. A Topinak nagy adatbázisa van, könnyen talál, ajánl bizonyos munkákra diákokat, szóval ha egy cégnek gyors munkaerő-találásra van szüksége, akkor a Topi biztosan segít. Gyors és hatékony az ő irányukba is az adminisztráció (nem csak a diákok irányába), szóval az a helyzet, hogy a Topi tényleg összetetten gondolkodik és igyekszik mindenkit figyelemfelkeltően megszólítani. Ez azért van, mert értik a dolgukat…

Én mindenképpen javaslom, hogy vállaljatok munkát is a tanulás évei mellett, és a legjobban akkor jártok, ha mindezt a Topinál eszközölitek.