Webhosting a panziós barátomnak

Előfordul, hogy valamit nagyon szeretnénk, de egyszerűen nincs rá lehetőségünk. Például el szeretnénk menni utazni, de a munkánk vagy az anyagi helyzetünk nem engedi meg nekünk. Vagy éppen egy fejlesztést szeretnénk véghez vinni, de nincsenek meg az adott körülmények. Nos, egy kedves barátom is hasonlóképpen járt, mikor úgy döntött, hogy a panziói honlapját saját szerverre szeretné áthelyezni, mert elege lett a megbízhatatlan szolgáltatókból. Igen ám, csakhogy egy szerver üzemeltetése nem csak pénzt, de helyet is igényel, ugyanis szerverszoba nélkül elég nehézkes a dolog. Ezzel volt bajban, hiszen hová is tegye? A saját lakásába? Akkor megőrülne a zajtól. Valamelyik panziójába? Akkor meg messze lenne tőle, és ráadásul állandó felügyelet sem lenne mellette, ha bármi gond adódna, lehetne elutazni miatta vidékre. Szóval eléggé egy ördögi körnek tűnt az egész. Ekkor bátorkodtam előhozakodni a webhosting ötletével, hiszen akkor ugyanúgy meglenne a saját szerver, de nem neki kellene hozzá helyet és áramot biztosítania, sőt, szakszerű felügyelet is lenne mellette.

Először nem értette a dolgot, sose hallott még ilyesmiről. Kicsit hajlamos még mindig a 90-es, 2000-es évek gondolkodásvilágát tükrözni, amikor a nagyobb cégek, vállalkozások mind saját szerverszobát működtettek, és ő is így képzelte el a dolgot. Olyanról még nem is hallott, hogy webhosting, azaz úgymond egy vendéglátónál elhelyezni a szerverét. Ennek a szolgáltatásnak az a lényege, hogy egy külső helyen, egy kifejezetten erre a célra kialakított területen helyezkednek el az ott működő szerverek, de megkapnak mindent, amire szükség van. Szünetmentes áramellátás, adatforgalom, szekrény a tároláshoz, és minden egyéb, ami elengedhetetlen a folyamatos és megbízható működéshez. Nagy szemekkel nézett rám, mikor ezt meghallotta, és megkért, hogy nézzek utána neki, hol tudna ilyen szolgáltatást igénybe venni.

webhosting

Én persze voltam olyan kedves, és megtettem, amire kért, mert máskülönben mire valók a barátok. Elkezdtem keresgélni webhosting témában, de sajnos a számítástechnika világa úgy vonzza a kóklereket, mint a romlott hús a legyeket. Csomó helyen találkoztam teljesen ködös, vagy rosszul megfogalmazott leírásokkal, hiányos szolgáltatásokkal, aránytalanul magas árakkal. Elég elkeserítő volt, mit ne mondjak. De végül ráakadtam a rackforest.com oldalra, ami meglepő módon egy teljesen magyar webhosting szolgáltatás, és ahol teljes egészében korrekt és jutányos árú szolgáltatást kínálnak bárkinek, aki az ő szervertermeikben helyezné el a sajátját. Ráadásul meghibásodás esetén azonnal rendelkezésre bocsájtják egy sajátjukat, hogy a javítás, karbantartás idejére se álljon meg az ügyfél szolgáltatása. A barátomnak ez különösen jól jön, ugyanis legalább három weboldalt üzemeltet három különböző panzióhoz. Nem is értem, hogy az IT embere miért nem hívta fel erre a figyelmét. Lehet, hogy az is egy balfácán?

Mindenesetre amint tudtam, elküldtem neki az elérhetőséget, és leírtam neki dióhéjban minden részletet, amit érdemes tudnia. Hozzátettem, hogy szerintem ár-érték arányban a rackforest.com messze a többi fölé magasodik, kifejezetten kedvező az ajánlatuk a szolgáltatás minőségéhez képest. Ilyen prémium csomagot máshol legalább ennek a bérleti díjnak a kétszereséért találna. Szóval remélem elgondolkodik az egészen és tud egy döntést hozni. Vagy felszabadít valahol a házában egy helyiséget, és akkor abból lesz a szerver szoba, vagy marad a webhosting, és akkor mindezzel a macerával nem neki kell foglalkoznia, hanem a szervere vendéglátójának. Vendéglátósként ezt igazán megérthetné, nem?